Viyana'da ‘‘Hz. Mevlana'nın Eğitim Konferansı‘‘ Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. İshak Tekin’in Mevlevilikte Eğitim konulu konferansı ve ardından Dr. Ömer Faruk Bayrakçı’nın Mevlevi Bestekârlar kanun dinletisi Viyana Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleşti.

15 Kasım 2023’te gerçekleşen etkinliğe, başta Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun olmak üzere birçok sanatsever katılım gösterdi. Davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, Viyana YEE Müdürü Ayşe Yorulmaz, açılış konuşmasında Hz. Mevlana'nın öğretilerinin günümüzde insanlığa ışık tuttuğuna vurgu yaptı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Tekin ise konferansta, Mevlana'nın ünlü "Hamdım, piştim, yandım." ifadesinin Mevlevi tarikatının temel eğitim felsefesini şekillendirdiğini açıkladı. Tekin, Mevlana'yı anlamak demek, sabır, zorluklara karşı mücadele ve sürekli çaba gerektiren olgunlaşma sürecini ifade etti.

Mevlevi geleneğinde manevi olgunlaşma ve sanatsal katkıların ön planda olduğunu vurgulayan Tekin, dervişlerin 1001 günlük çileli bir süreçten geçerek eğitildiğini ifade etti. Ayrıca, Mevleviliğin temel yaklaşımının bireyin dünyaya tamamen kaptırmadan, ancak dünyayla bağını da tamamen koparmadan yaşaması olduğunu belirtti.

Tekin'in sözleriyle, "Hamdım, piştim, yandım" ifadesinin ruhsal olgunlaşma ve kemale erme anlamına geldiği ve Mevlevi geleneğinde bu anlayışı canlı tutmak için müritlerin özel bir eğitimden geçirildiği vurgulandı. Konuşmaların ardından ESOGÜ Öğretim Üyesi Dr. Ömer Faruk Bayrakçı, Mevlevi bestekarların eserlerinden oluşan etkileyici bir kanun dinletisi sunarak etkinliği sanatsal bir boyuta taşıdı.

Diğer Etkinlikler

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu'nun derin tarihinden doğan binlerce yıllık melodileri Viyana'ya taşıyan etkileyici...

T.C. Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü organize ettiği etkinlikte Antakya Medeniyetler korosu,...

Avrupa Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği (EUNIC) tarafından organize edilen ve Viyana Avrupa Evi’nde gerçekleştirilen...

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği ve alanında akademisyen müzisyenlerin yer aldığı “Klasik Türk Müziğinin...