Viyana'da Tambur Konseri ve Tezhip Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, 28 Eylül 2019 Cumartesi günü tambur resitaline ve tezhip sergisi açılışına ev sahipliği yaptı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, İstanbur ve Türk Hava Yolları ortaklığıyla, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Tambur Sanatçısı Murat Aydemir tarafından verilen tambur resitali dinleyicilerden tam not aldı.

Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserde Aydemir resitalden önce yaptığı kısa konuşmada, ‘‘Müziğin, aslında karşılıklı bir gönül paylaşımı olduğunu ve bu paylaşımın tarif edilemeyeceğini.” belirtti. Aydemir, “Tamburun çok derin bir tarihçesinin olduğunu da vurgulayarak, nasıl Hint müziğinde star, İran müziğinde setar, Azerbaycan müziğinde tar ve kemançe ilk akla geliyorsa Türk müziğinde de ilk akla gelen tanburdur.” dedi. Süleymaniye Camii İstanbul için ne kadar önemliyse, tamburun da Türk müziği açısından o kadar önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Resitalde, ünlü tambur üstatları hakkında da bilgi veren Aydemir, Tanburi Cemil Bey’in bu işi zirveye taşıyan isim olarak zikretti. Dünyanın hiçbir yerinde beş enstrümanı virtüözlük derecesinde icra edebilen başka bir müzisyenin olmadığını vurgulayan Aydemir, Cemil Bey’in sadece tambur alanında değil Türk müziği açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Resitalde Tanburi Cemil Bey’in eserlerinin yanı sıra Kadı Fuat Bey, Lambos Petraki, Mesut Cemil, Neyzen Osman Dede gibi bestekârların eserlerini de icra etti. Konserde Alman asıllı Saam Schlamminger’de Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde çok sık kullanılan bir enstrüman olan bendirle Aydemir’e eşlik etti.

Konserin ardından Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu’nun ‘‘Dönemeç” isimli tezhip sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Mehmedoğlu’nun klasik tezhip desenlerinden yola çıkarak farklı tasarımlarına yer verdiği sergi, tezhipte klasik ve modern anlayışların bir sentezi olarak sanatseverlerle buluştu. Amacının klasikten ilhamla modern eserler ortaya koymak olduğunu belirten Mehmedoğlu, bu sergideki eserlerin de bu anlayışla meydana getirildiğini dile getirdi. Katılımcılar tarafından yoğun ilgi gösterilen sergi 2 Ekim 2019’a kadar Viyana Yunus Emre Enstitüsünde ziyaretçilerini bekliyor.