Viyana’da İstanbul’daki Avusturya Etkinliği

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Dr. Rudolf Agstner ve Dr. Elmar Samsinger tarafından başlatılan kitap projesinin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, 8 Ekim 2018 tarihinde Viyana Diplomasi Akademisi’nde gerçekleştirilen “İstanbul’daki Avusturya” kitabının tanıtım programına katıldı.

Toplam 36 bölüm ve 1600 sayfa ile 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başına kadarki süreçte Avusturya (ve Macaristan)‘nın İstanbul’daki çok çeşitli tarihini ortaya koyan kitabın tanıtım projesine, Yunus Emre Enstitüsünün yanı sıra Avusturya Liseliler Derneği, Don Juan Arşiv Viyana ve Avusturya Dışişleri Bakanlığı da destek sağladı.

Toplantıda konuşan Viyana Yunus Emre Müdiresi Ayşe Yorulmaz, bu projede yer almalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kitap projesinin 2019 yılında eklenecek yeni bölümlerle sürdürülmesinin Türkiye ile Avusturya ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini belirten Yorulmaz, kitap projesi kapsamında Yunus Emre Enstitüsü sergi salonunda 5 Kasım 2018 tarihinden itibaren “İmparator Karl ve İmparatoriçe Zita İstanbul’da” başlıklı bir sergi düzenleneceğini de hatırlattı.

Ardından söz alan Dr. Elmar Samsinger kitap projesinin hayata geçirilmesi sırasında yaşadıkları deneyimleri aktardı.

Samsinger, Osmanlı ve Habsburg hanedanlıkları arasında 19. ve 20. yüzyıllarda sağlanan çok yönlü ilişkiler sayesinde, Avusturya Macaristan İmparatorluğu'ndan İstanbul'a, başta devlet adamları olmak üzere sanatçı, eğitmen ve iş adamlarının sıklıkla ziyaretlerde bulunduğunu belirtti.

İki imparatorluk arasında en çok iş birliğinin tıp alanında olduğunu kaydeden Samsinger, bugün İstanbul'da bulunan Sen Jorj Hastanesinin bu ikili çalışmanın ortak eseri olduğunu ifade etti.

Samsinger, iki taraf arasında ilişkilerin en iyi yüksek seviyeye ulaştığı dönemin 1. Dünya Savaşı sırasında sağlanan ittifak sayesinde olduğunu belirterek, bu dönemde Sultan Reşat’ın resmi tören ile karşıladığı Avusturya İmparatoru Karl ve eşi Zita'nın İstanbul ziyaretinin önemine dikkati çekti.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Viyana Büyükelçisi Mehmet Ferden Çarıkçı, Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Ahmet Muhtar Gün, T.C. Viyana Başkonsolosu Asip Kaya’nın yanısıra, Viyana Diplomasi Akademisi Müdürü Büyükelçi Dr. Emil Brix, Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndan Mag Ulla Krauss Nussbaumer’in de yer aldığı yaklaşık yüzden fazla seçkin davetli katıldı.