Viyana’da Cam Üfleme Atölyesi

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsünde 11-12 Ekim 2019 tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Cam Üfleme Sanatçısı Feridun Pekeş liderliğinde ‘’Cam Üfleme Atölyesi’’ gerçekleştirildi.

Atölye çalışması esnasında katılımcılara cam hakkında kısa bilgiler veren Pekeş, atölyesinde malzeme olarak borosilikat yani Bor katkılı özel camlarla çalıştığını belirterek, 13 yaşında bu sanata başladığını ve ilk olarak tahlil tüpleri yaparak bu sanatla tanıştığını dile getirdi.

Cam üfleme sanatının özellikle Osmanlı döneminde oldukça rağbet gören bir sanat olduğunu fakat bir dönem tanınırlığını yitirdiğini dile getiren Pekeş, cam sanatının günümüzde tekrar canlandığını görmekten dolayi memnuniyetini ifade etti. Pekeş, kendisi gibi Cam Üfleme ustası olan babasıyla birlikte unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı tanıtmaya ve yaşatmaya çalıştıklarını vurguladı. Ayrıca bu alanda yüzlerce kursiyer yetiştirdiğininde altını çizdi.

Bugüne kadar Türkiye haricinde Gürcistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Yunanistan, Bulgaristan, KKTC, ve Almanya'da etkinliklere katıldığını dile getiren Pekeş, gittiği ülkelerde sanatını sergiledikten sonra oradaki insanların bu sanatı öğrenerek atölye açmak istediklerini söyledi.

Enstitüde iki gün boyunca toplam dört seanstan oluşan atölyeye Viyanalılar yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar önce camın nasıl şekillendiğini öğrendiler sonrasında ise kendilerine verilen camları şekillendirdiler. Cam sanatının inceliklerini yakından tanıma fırsatı bulan katılımcılar, kendi yaptıkları eserleri ise evlerine götürme şansına eriştiler.