Avrupa Birliği Destekli Kırkambar Projesi Viyana’da Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kısa adı Kırkambar olan “Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” Projesi, 28 Mart 2022 Pazartesi günü Viyana Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen konferans ve fotoğraf sergisiyle Viyanalılara tanıtıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen proje bugüne kadar pek gündemde olmayan Türkiye’deki kırsal mimari öğelerine dikkat çekiyor. Antalya Kültürel Miras Derneği koordinatörlüğünde, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Elmalı Belediyesi ve Avusturya'dan Diskeles Derneği ortaklığıyla yürütülen ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün de iştirakçi olarak yer aldığı proje, Türkiye’nin pek bilinmeyen bu kültürel mirasını tanıtmayı amaçlıyor.

Türkiye’nin Güneybatısı dışında başka bir bölgede mimari örneklerine rastlanmayan bal üretimi için yapılan arı serenlerinin yanı sıra, sedir ağacından çivi kullanılmaksızın geçme tekniği ile inşa edilmiş 1600’ü aşkın tahıl ambarları bu proje kapsamında kayda geçirildi. Konferansta söz alan Antalya Kültürel Miras Derneği başkanı Dr. Selda Baybo yörenin özelliklerinden bahsettikten sonra tahıl ambarları ve arı serenlerinin mimari özelliklerine değindi. Avusturya Diskeles Derneği Başkanı Dr. Banu Yener-Marksteiner ise projenin aşamalarından bahsettikten sonra Avrupa’daki muadilleriyle karşılaştırdı. Konferanstan sonra açılan fotoğraf sergisinde ise proje kapsamında kayda geçirilen ambarlar ve arı serenlerinin detaylı fotoğrafları yer aldı.

8 Nisan 2022 tarihine kadar Viyana Yunus Emre Enstitüsünde açık kalacak sergi, hafta içi her gün ziyaret edilebilir.

Diğer Etkinlikler

Türk cilt sanatının temsilcilerinden mücellit Osman Doruk, Viyana Yunus Emre Enstitüsünde Türk cilt sanatı atölyesi...

Türk Edebiyatından 62 bin eserin ele alındığı ve 5 milyon kelimenin yer aldığı 20 ciltlik “Türk Edebiyatı İsimler...

Viyana Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Organizasyonu (ICDO) iş birliği ile düzenlenen...

Viyana Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Organizasyonu (ICDO) iş birliği ile düzenlenen...