Viyana’da Ayrılık ve Göç Farklı Sanat Dalları Açısından Ele Alındı
Viyana Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği sergi ve konferansta “Ayrılık ve Göç” kavramları hem resim hem de şiir sanatı açısından ele alındı. Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu tarafından 17 Mayıs Çarşamba günü Enstitü sergi salonunda açılan “Mehir” sergisiyle ayrılık ve göç konusu üzerinden kurguladığı ve mehir fenomeni üzerinden bir yaklaşım sergilediği çalışmalarını sanatseverlere sundu.
Gündemimizden düşmeyen ve giderek de önem kazanacağını düşündüğümüz göç olgusunun, köklerden kopuş bilinmezliğe gidiş, umut, beklentiler, yeni başlangıçlar gibi kavramlar üzerinden değerlendiren Mehmedoğlu, geleneğimizde yer alan mehir kavramıyla buluşturdu. Sanatçı “Bilindiği gibi mehir Anadolu coğrafyasında kadının dünya evine girdiği andan sonra yol arkadaşının kendisine teminatı ve sözüdür. Ve mehir gelinen yer ile gidilen yer arasındaki geçişin güven vaadidir. Bu analojiden yola çıkılarak "mehir" isimli sergi ile hemen her coğrafyanın fenomeni olarak göç olgusuna dikkat çekerek göçün iki yönlülüğüne vurgu yapmayı amaçlar” diye konuştu.
Sergi açılışından sonra yer alan konferansta ise Dr. Sevda Geçen aynı konunun şiirlerdeki yansımalarına değindi. Ayrılık ve göç kavramlarının şiir geleneğimizdeki bolca yansımaları olduğuna dikkat çeken Geçen, konunun çok farklı açılardan konu edildiğini söyledi. Maddi anlamda ayrılıkların yanı sıra, mistik düşüncenin, dünyaya geliş ve oradan gidişi de ayrılık ve göç olarak betimlediğinden bahsetti. Konuyla alakalı yüzlerce belki binlerce şiirin olduğunu vurgulayan Geçen, seçtiği şiirlerden örnekleri katılımcılarla paylaştı.
31 Mayıs'a kadar sürecek sergiyi Viyana Yunus Emre Enstitüsünde ziyaret edebilirsiniz.