Viyana Yunus Emre Enstitüsü "Ahmet Yesevi’yi Anlamak" Konferansına Ev Sahipliği Yaptı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, 17 Mart 2017’de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın sunumuyla ''Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak'' konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Musa Yıldız konuşmasına, Peygamber aşığı Hoca Ahmet Yesevi'nin, Pir-i Türkistani olarak anıldığını olduğunu belirterek başladı. Ahmet Yesevi’nin hayatı boyunca Peygamberimizin izinden gittiğini ve ömrünü bu yolda harcadığını vurgulayan Yıldız, hayatı boyunca bu yolda doksan dokuz bin öğrenci yetiştirdiğini belirtti. Yıldız, “Bu doksan dokuz bin öğrenci eren olup, alperen olup Sibirya‘dan Afrika’ya, Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar Ahmet Yesevi’nin mesajlarını ulaştırmışlardır. Özellikle Anadolu ve Balkanlar’da Yunus Emreler, Mevlana Celâleddin-i Rûmîler, Sarı Saltuklar, Gül Babalar ve Demirci Babaların yetişmesinde Hoca Ahmet Yesevi’nin emeği büyüktür. Aradan 850 yıl geçti, bu zamanda pek çok yönetici, âlim, devlet adamı unutuldu fakat Hoca Ahmet Yesevi ismi unutulmadı.“ diye konuştu. Yesevi’nin en önemli eseri Dîvân-ı Hikmet’ten örnekler veren Yıldız, 73 yıllık hayatına yüzlerce yılı aşan hizmetleri sığdıran Hoca Ahmet Yesevi’den alınacak en önemli dersin, vakti iyi kullanmak olduğunu söyledi. Özellikle günümüz gençlerinin tekrardan Hoca Ahmet Yesevi’yi keşfetmeleri gerektiğine değinen Yıldız, günümüz problemlerine bu ışıktan yararlanılarak cevaplar bulunacağını dile getirdi. Bu meyanda Dîvân-ı Hikmet başta olmak üzere Ahmet Yesevi’nin diğer eserlerini Çağatay ve günümüz Türkçesiyle bastıklarını, ücretsiz olarak dağıttıklarını belirtti.

Vefatının 850. yılı münasebetiyle UNESCO 2016-17 yılını Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan etmişti. Bu meyanda yurt içi ve yurt dışında birçok faaliyet gerçekleştirildi. Viyana Yunus Emre Enstitüsünün organize ettiği bu konferans Avusturya’da anma etkinliklerinin ilkini oluşturuyor.