Mitolojiden Gerçeğe Bir Kentin Öyküsü: Troya

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Viyana Büyükelçiliği, Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Türkk Hava Yolları, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Viyana Sanat Tarihi Müzesi ortaklığıyla ‘‘Troya Bir Kentin Gerçek ile Mitoloji Arasındaki Öyküsü” konulu Almanca ve Türkçe iki ayrı konferans gerçekleştirildi. Konferansa Troya Kazı Başkanı ve Onsekiz Mart Çanakkale Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Rüstem Aslan konuşmacı olarak katıldı.

11 Nisan 2019 tarihinde Viyana’nın önemli müzelerinden olan Weltmuseum’da gerçekleşen programa  T.C. Viyana Büyükelçisi Ümit Yardım, T.C. Viyana Başkonsolosu Asip Kaya, T.C. Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Mustafa Kemal Basa ve T.C. Viyana Askeri Ataşesi Albay Abdulkadir Aktura‘nın yanı sıra birçok Türk ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Almanca olarak gerçekleştirdiği sunumda Türkiye'de Troya yılı ilan edilen 2018'de yapılan çalışmalar, Troya Müzesi ve Troya kazılarının tarihi sürecini anlattı.

Aslan, Troya'nın Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin 20. yıl dönümü nedeniyle 2018'in Troya Yılı ilan edildiğini anımsatarak, başta T.C.Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Yunus Emre Enstitüsü ve çeşitli kurumların yurt içi ve dışında çok sayıda Troja hakkında etkinlik yaptığını dile getirdi.

12 Nisan Cuma günü Viyana Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe olarak gerçekleşen ikinci konferansta ise Prof.Dr.Rüstem Aslan, 1960'lı yıllarda Türkiye'den götürülen, T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkeye geri getirilen eserlerin sergilendiği Troya Müzesi'nin önemine işaret ederek, "Troya Müzesi çok iddialı bir müze, eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi ilkesinin ilk kez modern bir müzeyle hayata geçirildiği, laboratuvarı ve sergileme tekniği ile öne çıkıyor." değerlendirmesinde bulunarak tüm katılımcıları Troja Müzesini yerinde görmek için Çanakkale’ye davet etti.

Konferansın ardından Troya fotoğraflarından oluşan  sergi de sanatseverlerle buluştu.