Avusturya’nın En Eski Tiyatrosunda Osmanlı Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Avusturya’nın Grein kentindeki ülkenin en eski tiyatrosunda, Viyana Yunus Emre Enstitüsünün de katkılarıyla Osmanlı dönemine ait müzik aletleri ve kıyafetlerin yer aldığı “Beklenmedik Bir Karşılaşma, Haydn ve Türk Operası” adlı serginin açılışı gerçekleştirildi.

Sergi, 25. Tuna Festival Haftası kapsamında, 1563’de yapılan ve 1791’den bu yana faaliyet gösteren Grein Şehir Tiyatrosu'nun sergi salonunda sanatseverlerle buluştu. Mehterana ait çeşitli müzik aletlerinin yanı sıra 18. yüzyıl Osmanlı dönemi kıyafetleri ve aksesuarlarının da yer aldığı serginin açılışı 10 Mayıs 2019 tarihinde Grein Belediye Başkanı Mag. Rainer Barth tarafından yapıldı.

Serginin açılışında ilk sözü alan Küratör Dr. Klaus M. Pollheimer, Tuna Nehri'ne kıyısı olan çeşitli ülkelerin yaklaşık 25 yıldır düzenli olarak yaptığı Tuna Festivali'nin bu yılki programı kapsamında, tiyatrolarında ünlü Avusturyalı besteci Joseph Haydn’ın Türk Operası'nı ana tema olarak seçtiklerini belirtti.

Konuşmasında Türklerle alakalı birçok opera yazıldığını dile getiren Pollheimer, Avrupa’da o dönem Türk modasının etkili olduğunu hatta Avusturya kraliçesi Maria Therasia’nın Türk kıyafetleri giyerek kendisini resmettirdiğini aktardı.

Serginin küratörleri arasında yer alan Moritz Bauer de katılımcılara, Türklerle alakalı yazılan operaların en tanınmışı Mozart’ın ‘’Saraydan Kız Kaçırma’’ olduğunu fakat Haydn’ın Türk müziğini Mozart’a göre daha iyi analiz ettiğini, anlağını ve eserinde uyguladığını vurguladı. Mozart’ın tek taraflı bir ritim kullandığını söyleyen Bauer, Haydn’ın davul ve nakkare gibi Mehterde kullanılan enstrümanları örnek alarak tok ve tiz seslerini ayrı ayrı notada yazdığını katılımcılara aktardı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Halil İbrahim Doğan da Enstitü olarak ülkenin en eski tiyatrosunda Osmanlı müzik kültürüne ait kıyafet ve objelerin sergilenmesine katkı sağlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Sergide, mehterde kullanılan müzik ve kıyafetlerin ve 18.yüzyılda Avusturya’da Türk müziğini örnek alarak kullanılan tarihi davul, nakkare ve çevgan gibi müzik aletlerinin yanı sıra padişah ve hanım sultan başlıkları da sanatseverlerle buluştu.

Tarihî tiyatroda gerçekleşen klasik müzik dinletisinin ardından davetliler, sergilenen Osmanlı dönemine ait eserleri yakından inceleme fırsatı buldular. Sergi, 26 Ekim 2019 tarihine kadar Grein Şehir Tiyatrosunda ziyaret edilebilecek.