Viyana’da “Türklerin Cumhuriyeti” Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü 28 Ekim 2016 tarihinde, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın "Türklerin Cumhuriyeti" konulu konferansına ev sahipliği yaptı.

Enstitünün davetlisi olarak Viyana’da bulunan Ortaylı, Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle yaptığı sunumda "Türk ismi tarihte ilk defa Türkiye Cumhuriyetinin kullandığı bir devlet ismi değildir. İslamiyet’ten önce Göktürk Devleti daha sonrasında Türkeşler Devleti vardır." diyerek dünyada cumhuriyet rejimini en iyi yürüten ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirtti.

Ortaylı, ''Cumhuriyeti bir ekip kurmuştur lakin hepsi de cumhuriyetçi değildir. Nitekim padişaha bağlılık yemini etmiş ve lider olarak sadece padişahı görmüş bir zümreden bahsediyoruz. Tarihi olayları zamanın şartları içerisinde değerlendirmek gerekir. O zaman savaşmayalım İstanbul'u Bursa'yı düşmana bırakalım diyenler de haklıdır savaşalım diyenler de haklıdır.'' diye konuştu. Cumhuriyetin temel düzeninde Avrupa'dan farklı olarak eğitim ve sağlığın bulunduğunun altını çizen tarihçi, en fazla bütçenin savunmadan çok bu kalemlere ayrıldığını dile getirdi. Türklerin son iki asrı bütün Doğu dünyasında ve Balkanlar'da dikkatle gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ortaylı, bu tarihî yolculuğun dünya tarihinin önemli bir parçası ve dikkatle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade etti.

Avusturya’da yaşayan Türklerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın ardından Ortaylı kendisine yöneltilen soruları yanıtladı ve kitaplarını imzaladı.