Viyana’da Tezhip ve Hat Sanatı Konferansları

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü ve alBaraka Türk’ün iş birliği ile Viyana’da düzenlenen ‘’Türk Hat Sanatından Bir Seçki’’ adlı sergi kapsamında Prof. Uğur Derman 12 Ocak 2017 tarihinde “Türk Hat Sanatı”, Prof. Dr. Çiçek Derman ise 14 Ocak 2017 tarihinde “Türk Tezhip Sanatı” adlı birer konferans verdiler.

Çok sayıda Viyanalı akademisyen, öğrenci ve sanatseverin katıldığı konferanslarda Prof. Uğur Derman, hat sanatının ortaya çıkışından en rafine formuna ulaştığı 19. yüzyıla kadar geçirdiği safhaları örnekler eşliğinde dinleyicilere aktardı. Hat sanatının en önemli eserlerinin Osmanlı döneminde, özellikle İstanbul’da verildiğini ifade eden Derman, 20. yüzyılın ikinci çeyreğinden sonra, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, yaklaşık yarım asır boyunca çeşitli sebeplerle bu sanatın ihmal edildiğini belirtti. Buna rağmen bugün hat sanatına muazzam bir ilginin var olduğunu ve bunun son derece sevindirici olduğunu dile getiren Derman, günümüzde hat sanatında yetkin en azından on yerli ustanın bulunduğunu, bunun da mezkur sanatı geleceğe aktarmak için kendisini ümitvar kıldığını vurguladı.

Konuşmasına tezhip sanatının ortaya çıkış koşullarını özetleyerek başlayan Prof. Dr. Çiçek Derman ise geçmişten ve günümüzden çeşitli tezhip görselleri eşliğinde konferansına devam etti. Tezhip sanatının 15. ve 16. yüzyıllarda en rafine formuna ulaştığını, 19. yüzyıla kadar geçirdiği safhaları ve daha geç dönemde Avrupa’daki sanat akımlarından etkilenişini örnekler eşliğinde dinleyicilere aktaran Derman, atlatılan tüm badirelere rağmen bugün geçmişteki özgün formlara dönüşün olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Derman genç müzehhiplerin elinde tezhip sanatının geleceğe güvenle aktarılacağından emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Konferansların akabinde Viyanalı sanatseverler Yunus Emre Enstitüsünün sergi salonunda 2 Mart 2017 tarihine kadar sergilenecek olan eserleri bir kez daha ziyaret etme fırsatı buldu.