Viyana Yunus Emre Enstitüsünde Sinema Akşamları

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü ''Türk Sineması Akşamları'' programının dördüncüsü 23 Mart Çarşamba günü "Eşkıya" filminin gösterimiyle gerçekleşti.

Yavuz Turgul’un senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği, Türkiye sinemasının unutulmaz filmlerinden Eşkıya’nın başrollerinde Şener Şen ve Uğur Yücel bulunuyor. 1996 yılı yapımı sinema filmi, eski bir eşkiya olan Baran’ın hikâyesini anlatıyor. Filmde uzun yıllar önce Cudi dağlarında bir grup eşkiya yakalanıp hapse atılır. Yıllar içinde kimi hastalıktan, kimi hesaplaşma sonucu ölür. Biri hariç... 35 yıl sonra hapisten çıkınca Baran’ın ilk işi köyüne dönmek olur. Yıllar önce hapse girmesine en yakın arkadaşının sebep olduğunu öğrenir. Bu en yakın arkadaşı onun çocukluk aşkını alarak İstanbul’a gitmiştir. Baran’ın sevdiğini ve kendisine hainlik eden arkadaşını bulmak üzere İstanbul’un yolunu tutma hikayesini ve İstanbul’da başına gelen olayları anlatıyor.

 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi olan Eşkıya, 2004 yılına kadar da Türkiye dışında en çok izlenen Türk filmi oldu.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Sinema kültürel temsillerden biridir. Bu amaçla her ay mutat olarak Türk sinema akşamları düzenlemekteyiz ve bugüne kadar gelmiş ve geçmiş en başarılı ve en iyi Türk filmi olduğunu düşündüğümüz Eşkıya filmini, Viyana’da yaşayan Türk sinemaseverlerle buluşturduk. Her film her insanda farklı bir etki bırakır, bizlerde kültürel etkiyi filmlerimizle yapmayı planlıyoruz" dedi.