Viyana Yunus Emre Enstitüsünde İlber Ortaylı Konferansları

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü 6 Şubat 2017 tarihinde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ağırladı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün davetiyle bir dizi konferans vermek için Viyana’da bulunan Ortaylı ilk konferansında “19. yüzyılda Osmanlı, Avusturya ve Rus İmparatorlukları” başlığıyla dinleyicileriyle buluştu.

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlik, Enstitü Müdür Vekili Ayşe Yorulmaz hanımın açılış konuşması ile başladı. Davetlilere ilk olarak Enstitünün faaliyet alanlarından bahseden Yorulmaz, Ortaylı’yı bir kez daha Viyana’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Akabinde sözü alan Prof. Dr. Ortaylı, bir saate yakın süren konferansında Avusturya, Rus ve Osmanlı imparatorluklarının 19. yüzyıldaki siyasi, ekonomik ve kültürel görünümünü, bu üç kozmopolit imparatorluğun dünya tarihindeki yerini ve önemini Viyanalı ilgililer için özetlemeye çalıştı. Dünün dünyasının farklılıklara daha açık olduğunu belirten Ortaylı, geçmişte birçok milletin bugün olduğundan çok daha iç içe yaşadığını özellikle vurguladı. 19. yüzyılla birlikte gelişen milliyetçi akımların söz konusu imparatorlukların da sonunu getirdiğini söyleyen Prof. Ortaylı, “Her ne kadar bugün bu devletler artık bütünüyle geçmişte kalmış olsa da yüzyıllar boyunca şekillenmiş olan kültürlerin insanların yaşamları üzerinde etkileri bugün de devam etmektedir.” ifadelerinde bulundu.

Konferansa yoğun ilgi gösteren konuklar, program akabinde 2 Mart 2017 tarihine kadar sergilenecek olan hat koleksiyonunu ziyaret etme fırsatı buldu.