Viyana Teknik Üniversitesi'nde "Anadolu'da Yerel Mimari" Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Yerel Türk Mimarisi’’ konferanslar dizisinin ilki 8 Ekim 2015 tarihinde Viyana Teknik Üniversitesinde gerçekleşti.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2015 yılının ikinci projesi olarak değerlendirilen "Yerel Türk Mimarisi" konferanslar dizisinin ilki  ''Kapadokya Yeraltı Şehirlerinin Mimari Özellikleri'' konulu konferans Türkiye Turist Rehberleri Federasyonu Dönem Başkan Yardımcısı Mehmet Ulusoy tarafından  verildi. Programın açılışında söz alan Enstitü Müdürü Mevlüt Bulut, yapılan  konferanslar dizisi sayesinde Türkiye mimarisine varolan ilginin bundan sonra daha da  katlanarak artacağını belirtti. Arkasından söz alan Ulusoy ise Kapadokya’nın 60 milyon yıl önce ErciyesHasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerden oluştuğunu ifade ederek, yumuşak  tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bir bölge olduğuna değindi. Kapadokya bölgesinde  doğa ve tarihin bütünleştiğini vurgulayan Ulusoy,  sözlerine “Coğrafi olaylar peribacalarını oluştururken, tarihi süreçte insanlar da bu peribacalarının içlerine evler, kiliseler ve manastırlar yapmışlardır.  Ayrıca fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımışlardır“ şeklinde devam etti.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2015 yılının ikinci projesi olarak değerlendirilen ‘’Yerel Türk Mimari’’ konferanslar dizisi, Ekim-Aralık 2015 ayları içerisinde beş ayrı konferans ile ilgilileriyle buluşmayı hedefliyor. Mehmet Ulusoy’un ilkini gerçekleştirdiği konferanslar dizisinin diğer ayağını oluşturan konular ise; Karadeniz Mimarisi, Marmara Bölgesi Mimarisi, Güneydoğu Anadolu Mimarisi,  Mardin Evleri ve son olarak Akdeniz Bölgesi-Antalya Kaleiçi.

Proje, Türk Mimarisine karşı var olan ilginin artmasını hedefliyor.