Prof. Dr. İlber Ortaylı Viyana’da Sultan Abdülaziz’i Anlattı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın "Sultan Abdülaziz ve Kayser Franz Joseph" konulu konferansına ev sahipliği yaptı.

Açılış konuşmasında Enstitü Müdür Vekili Ayşe Yorulmaz, Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerinden kısaca bahsederek Ortaylı'yı ağırlamaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür edip kurumun önemine değinen Ortaylı, konuşmasına Sultan Abdülaziz ve Kayser Franz Joseph’in hayatlarını anlatarak başladı.  Franz Joseph’in çok erken yaşlarda tahta çıktığı için Sultan Abdülaziz’e göre daha az tecrübe sahibi olduğuna değinen tarihçi, Sultan'ın çok iyi bir eğitim almış olup, denizcilik ve askeri alanlarda oldukça uzman bir kişiliğe sahip olduğunu vurguladı. Sultan Abdülaziz'in halife ve devlet adamlığının yanı sıra büyük bir sanatçı, ressam, Batı ve Türk Müziği bestekârı olduğuna değinen Ortaylı, ''Sultan Abdülaziz, Avrupa’ya ilk ziyareti gerçekleştiren padişahtır. Ziyaretleri arasında Avusturya’ya da uğramış burada Kayser Franz Joseph ile görüşmüş, sonrasında ise Kayser İstanbul’u ziyaret etmiştir. Her iki imparatorluk iki farklı dünya olarak gözükse de aslında birçok ortak noktası bulunmaktadır. Mesela her iki imparatorluk bünyesinde bugünlerde dahi mümkün olmayan birçok farklı insan ve kültür barınabilmiştir.'' ifadelerini kullandı.

Avusturyalıların yoğun olarak ilgi gösterdiği konferansın sonunda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Ortaylı, kitaplarını imzalayıp katılımcılarla bir süre sohbet etti.