Osmanlı Döneminde Balkanlar ve Türkiye’deki Geleneksel Evler

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Yerel Türk Mimarisi’’ konferanslar dizisinin üçüncüsü olan ''Osmanlı Döneminde Balkanlar ve Türkiye’deki Geleneksel Evler'' konferansı, 3 Aralık 2015 tarihinde Viyana Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Enstitü Müdürü Mevlüt Bulut Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Balkanların önemine vurgu yaparak, Balkanların Türkiye için önemli kılan pek çok faktörün var olduğu tarihi, sosyal, ekonomik, politik pek çok neden sıralanabilir diyerek Osmanlı’nın fethettikleri yerlere kendi mimari yapılarını götürdüğünü dile getirdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden Dr. Lana Kudumovic tarafından verildi. Konferansta 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar Bosna Hersek’in Osmanlı Devleti'nin bir parçası olduğu, Balkanların 14.yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından fethedildikten sonra hem kültürel hem mimari açıdan büyük değişim yaşadığı ve bu coğrafyanın yeni bir dil, yeni bir kültür ve İslam felsefesi ile tanışması dile getirildi.

Balkan coğrafyasında hüküm süren Osmanlının bu dönemlerde inşa ettiği, fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsadığını vurgulayan Kudumovic ’’Sosyo-ekonomik değişimlerden sonra İslami nitelikler taşıyan şehirler kurulup, var olan yapı ve şehirlerde bu kentsel dönüşüme uydurulduğunu söyledi.

Kudumovic; Bosna'daki şehir dokusunun Osmanlı varlığının mevcut olduğu uzun yüzyıllar boyunca geliştiğini söyledi. Bu dokuda tarihi ve yerleşim bölgeleri tamamen ayrıldığını ve Osmanlı kent yapılanmasının ana prensibi, kentin bölgelere ya da üç ana işlevsel gruba (konut, ekonomik ve din – kültür etkinlikleri) ait yapılara ayrılmasına dayandığını belirten Kudumovic;  bölgede 18.yy. ve 19.yy. zengin ahşap işlemeli mimarisinin ön plana çıktığını vurguladı.