Maşuk’un Nefesi Viyana'da Seyirciyle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü tarafından 29 Nisan 2016 tarihinde 5. kez düzenlenen "Türk Sineması Akşamları" etkinliğinde, "Maşuk’un Nefesi" adlı belgesel film sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Yönetmenliğini Murat Pay‘ın gerçekleştirdiği 2014 yılı yapımı  film, bir çırağın, geleneğin izini takip eden bir ustanın önünde diz çökerek eski usulde mevlid meşki yapma sürecini anlatıyor. Film, Klâsik Türk Musikîsi’nin yüzyıllara yayılan meşk geleneğini usta-çırak ilişkisi üzerinden olabildiğince otantik bir şekilde anlatırken seyircisine köklü bir geleneğin izinde özel bir yolculuk vaat ediyor. Belgesel filmi günümüzde mevlid geleneğini meşk etmek isteyen konservatuar öğrencisi Abdurrahman Düzcan ile bu geleneği günümüzde sürdüren mevlidhan Mustafa Başkan arasında geçiyor. Filmin çekim hikayesi ise yönetmen Murat Pay'ın bir gün eşiyle birlikte sahaftan Süleyman Çelebi'nin mevlit kitabını almasıyla başlamış ve evde kitabı çocuklara okumaya başladıkça da bu geleneğin sinema diliyle anlatılması fikriyle sonuçlanmış.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut, gösterim öncesi yaptığı açıklamada, 600 yıllık mevlit ve günümüzde unutulmaya yüz tutan meşk geleneğini yeniden hatırlatmak düşüncesiyle çekilen "Maşuk'un Nefesi" filmini sinemaseverlerle buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.