Geleneksel Kerkük Evleri Mimarisi Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Yerel Türk Mimarisi'' konferanslar dizisinin beşincisi olan '' Geleneksel Kerkük Evleri Mimarisi '' konferansı, 22 Ocak Perşembe günü Viyana Teknik Üniversitesi’nde yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Suphi Saatçi'nin verdiği konferansta, "Kadim bir Osmanlı kenti” olan Kerkük'ün mimaride  önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi ve yakın tarihe kadar Anadolu ile aynı kaderi paylaşmış olan Kerkük, toplum yapısı, geçmişi, dili, geleneği, folkloru ve mimarîsi ile Osmanlı coğrafyasının hatırasını yaşatan bir kent olduğunu vurguladı. Saatçi; kültür, mimari ve sanat tarihi açısından önemini sürdüren Kerkük’ün en ilgi çeken yanının evleri olduğunu söyledi.

Türkmenlerin bu zengin kültürel mirası, yörede kök salan toplumun dünya görüşünü, geleneksel yaşantısını ve mimarî anlayışını da dile getirdiğini belirten Saatçi, bir kent olarak Kerkük’ün fiziksel gelişimi ve tarihsel dokusunun oluşumu, şehir monografisi ve mimarî tarihi açısından da önemli veriler oluşturduğunu söyledi. Akademisyen, sözlerine ‘’Eski Kerkük evlerinin, konut mimarisine getirdiği çözümler bunun etrafında gelişen hayat tarzı ile Anadolu arasındaki benzeşimi, bir medeniyetin ortak değerlerini yansıtır. Kerkük Evleri, geçmişe ait estetik form arayışından çok yarınları kurmaya yönelik bir kaygının ürünüdür’’ diyerek sözlerine son verdi.

Gerek mimarlık öğrencileri gerekse yerel Türk mimarisine merak duyan kişiler tarafından yoğun  ilgiyle karşılanan "Yerel Türk Mimarisi" konferanslar dizisinin son ayağı ileriki aylarda yapılacak.