Yunus Emre Ölümünün 700. Yılında Viyana’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, 28 Eylül Salı günü Viyana Türkenschanz Park’ta bulunan Yunus Emre Çeşmesi önünde büyük mutasavvıf ve şair Yunus Emre’yi vefatının 700. Yılı münasebetiyle düzenlediği konserle yâd etti.

Yunus Emre’yi Anma Konserinde, Yunus Emre’nin yüzyıllardır dilden dile gönülden gönüle dolaşan şiirlerinin, Türk musikisi formlarıyla bestelenmiş halleri açık hava konseriyle dinleyici ile buluştu.

Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hatun Demirer, Viyana Başkonsolosu Asip Kaya, Viyana 18. Bölge Belediye Başkanı Silvia Nossek’in yanı sıra birçok davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdiresi Ayşe Yorulmaz,  böyle bir konseri organize etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yorulmaz, “Bugün Enstitümüzün de ismini aldığı büyük mutasavvıf ve şair Yunus Emre’yi vefatının 700. Yılı dolayısıyla düzenlediğimiz konserin bizler için farklı bir önemi var. Yunus Emre yaşamı boyunca insan, doğa sevgisi, hoşgörü, barış ve kardeşlik konularını ele alarak kendi duru dili ile halka seslendi. Bizde bu sesin bir parçası olduğumuz için gururlu ve mutluyuz” dedi.

Yorulmaz’dan sonra sözü alan 18. Bölge Belediye Başkanı Silvia Nossek, Yunus Emre çeşmesinin kendisi için ayrı bir önemin olduğunu belirterek, ‘’Ne zaman çeşmenin önünden geçsem Yunus Emre’nin ruhunu, barışın ruhunu, birlikteliğin ruhunu hissediyorum’’ diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ise konuşmasında, Yunus Emre Çeşme’sinin tarihi önemine değindi. 1991'de Türkiye tarafından yapılan Yunus Emre Çeşmesi'nin iki ülke arasındaki dostluğun önemli sembollerinden olduğunu söyleyen Ceyhun, bu sembolün gelecek nesillere taşınması ve korunmasının önemine işaret etti.

Yoğun ilgi ile karşılanan konserde, tamamı Yunus Emre’nin şiirlerinden oluşan eserler, ney, kudüm, bendir, ud, kanun ve klasik kemençe sazlarının eşlik ettiği dört kişilik hanende topluluğuyla icra edildi.

Diğer Etkinlikler

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu'nun derin tarihinden doğan binlerce yıllık melodileri Viyana'ya taşıyan etkileyici...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. İshak Tekin’in Mevlevilikte Eğitim...

T.C. Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü organize ettiği etkinlikte Antakya Medeniyetler korosu,...

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği ve alanında akademisyen müzisyenlerin yer aldığı “Klasik Türk Müziğinin...