Viyana’da ‘’İmparator Karl’ın İstanbul Ziyareti, 1918’’ Fotoğraf Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, 5 Kasım 2018 tarihinde “İmparator Karl’ın İstanbul Ziyareti” isimli bir fotoğraf sergisinin açılışına ev sahipliği yaptı. Avusturya İmparatoru Karl ve eşi İmparatoriçe Zita’nın 19-21 Mayıs 1918 tarihleri arasında İstanbul’u ziyaretlerini konu alan sergi dönemin iki önemli müttefikinin ilişkilerini yansıtan fotoğrafları Viyanalılar ile buluşturdu.

"İmparator Karl’ın İstanbul Ziyareti” başlıklı sergiye Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Mehmet Ferden Çarıkçı, İstanbul Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Romana Köningsbrun'un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdiresi Ayşe Yorulmaz böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yorulmaz, “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz sergi tarihi dostluğa atıfla, bu dostluğun bugün de devam etmesi gerektiğini vurguladığı kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu. Yorulmaz’dan sonra sözü alan Avusturya Liseliler Derneği Başkanı Çınar Sözer, Avusturya ve Türkiye’nin yüzyıllardır ilişki içinde olduğunu, bu süre zarfında iyi zamanlar kadar zor zamanların da bulunduğuna değindi. Daha sonra söz alan Avusturya Kültür Ofisi (ÖKF) İstanbul Direktörü Romana Königsbrun daha önce İstanbul’da gerçekleştirilen bu serginin Viyana’da da tarihseverler ile buluşmasının her iki kültür adına mutluluk verici olduğunu dile getirerek desteklerinden dolayı Yunus Emre Enstitüsüne özellikle teşekkür etti.

Sergilenen fotoğrafların “İstanbul’daki Avusturya” kitabının çalışmaları çerçevesinde bir araya getirildiğini aktaran Dr. Elmar Samsinger ise müellifi olduğu söz konusu kitap çalışmasının hâlâ devam etmekte olduğu bilgisini paylaştı. Bu çalışma ile Türkiye ve Avusturya’nın ilişkilerinin daha da derinleşeceğine dair büyük bir inanç taşıdığını ifade eden Samsinger sergilenen fotoğrafların hikâyelerini tek tek anlatarak sergiyi gezmekte olan misafirlere şahsen bilgi verdi.

Sergi, 30 Kasım 2018 tarihine kadar Viyana Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık kalacak.