Viyana’da “Ahmet Hamdi Tanpınar ve İstanbul” Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, 4 Mayıs 2017’de uzun yıllardır Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine çalışmalarını sürdüren ve Tanpınar’ın çeşitli eserlerini Almancaya kazandırmış olan Beatrix Caner’in sunumuyla “Ahmet Hamdi Tanpınar ve İstanbul” konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Programın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Ayşe Yorulmaz, Tanpınar’ın edebiyat tarihimizdeki önemine değindi. Edebiyatın her alanında çok başarılı eserler vermiş, musiki, mimarî, resim, tarih gibi alanlarda derinleşmiş Tanpınar’ın, eserlerinde Türk insanının Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki hayatını yansıttığını söyleyen Yorulmaz, sözü Beatrix Caner’e bıraktı.

Konuşmasına Tanpınar’ın kişisel hikâyesi ve edebi eserleri üzerinden portresini çizerek başlayan Beatrix Caner, Tanpınar’ın çok yönlü kişiliğinin eserlerine de yansıdığını belirtti. Davetlilere Tanpınar’ın sevdiği musiki eserleri de dinleterek, bir edebiyatçıyı tanımanın ve eserlerini anlamanın onun ilgi alanlarını tanımaktan geçtiğini ifade etti. Tanpınar’ın hem kendi kültürünü hem de Batı’yı çok iyi anladığını, bunu iyi bir şekilde sentezlediğini ve zamanında kimlik, kültür gibi soruların cevabını aradığını belirtti. Caner, modern Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Tanpınar’ın bu anlamda çok zengin bir kişilik olduğunu ve genç nesiller için tam anlamıyla bir ilham kaynağı olabileceğini vurguladı.

Konferansa yoğun ilgi gösteren konuklar, program akabinde Beatrix Caner’in Türkçeden Almancaya çevirdiği eserleri imzalatma fırsatı buldular.