Viyana'da Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’nin Millî Şairi olarak kabul edilen Mehmet Akif Ersoy, Viyana Yunus Emre Enstitüsünde 24 Mart Cuma günü düzenlenen bir programla anıldı.

Programda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koç, “İstiklal ve İstikbal Şairi - Mehmet Akif Ersoy” başlıklı bir konferans gerçekleştirdi.

Programın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdür Vekili Ayşe Yorulmaz, Mehmet Akif’in İstiklal Savaşı döneminde ve sonrasında şiirleriyle verilen var olma mücadelesindeki katkılarına değinerek, selamlama konuşması için sözü Müsteşar Özgür Gökmen’e bıraktı. Viyana Yunus Emre Enstitüsünde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gökmen, Akif’in yakın tarihimiz kadar geleceğimiz için de son derece önemli bir isim olduğunu, Mehmet Akif Ersoy'un yaşamı ve eserlerinin bilinmesinin, anlaşılmasının Avrupa'da yaşayan Türkler için de büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Turan Koç, verdiği konferansta Osmanlı'nın gerilemesiyle ortaya çıkan sorunların Mehmet Akif Ersoy'un dertli bir şair olmasına yol açtığını, ortak varoluş bilinciyle büyümüş şairin, şiirlerinin derin gramerini Kur'an-ı Kerim'in oluşturduğunu dile getirdi. Akif’in dönemimizin Fuzulisi olduğunu vurgulayan Koç, “Akif,  milletiyle bu kadar hemhal olan başka bir şairin olmadığını, bu milletin destanını yazarak tarihte asla unutulmayacak bir şahıs olduğunu kanıtladı.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yunus Emre Sazendeleri adlı grubun Mehmet Akif Ersoy’un bestelenmiş şiirlerinden oluşan kısa bir konser verdiği geceye çok sayıda davetli katıldı.