“Sebiller ve Şadırvanlar” Viyana’da

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Türk-Osmanlı Medeniyetinin asırlar boyunca ortaya koyduğu nadide sebiller ve şadırvanlara dair 01 Mart 2018 tarihinde bir konferans ve sergi düzenledi. Türk sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu’nun sunumuyla gerçekleşen konferansta suyun Türk-Osmanlı kültürü içindeki yeri ele alındı.

Ömer Faruk Şerifoğlu yaptığı sunumda, “Su Güzeli – İstanbul Sebilleri” isimli kitabına atıfta bulunarak sebillerin Osmanlı’nın gündelik yaşantısındaki öneminden ve işlevlerinden bahsetti. Bugün de özellikle İstanbul’da ayakta kalan sebil ve şadırvanların modern yaşamda işlevlerini yitirmiş olmalarına rağmen Osmanlı’nın suya yaklaşımının en rafine örneklerini temsil ettiğini belirten Şerifoğlu, bu zenginliği gelecek nesillere taşımanın ne denli gerekli olduğunun altını çizdi.

Enstitü Müdiresi Ayşe Yorulmaz ise Viyana Yunus Emre Enstitüsünün bu yılı “Türk Kültüründe Su” yılı olarak belirlediklerini dile getirdi. Bu tema çerçevesinde yıl boyunca gerçekleştirilecek olan etkinlikleri Viyanalı sanatseverlerle paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Konferans sonrasında İstanbul ve Bursa’daki önemli sebil ve şadırvanların yaklaşık bir asır önce çekilen fotoğraflarının yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.