“Aşk Sultanı-Rumi” Viyana’da Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Marmara Üniversitesi İİlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ı ağırladı. Mevlana Celaleddin Rumi hakkında İngilizce bir konferans vermek üzere Enstitünün davetlisi olarak Viyana’ya gelen Prof. Dr. Kılıç, 28 Mart 2018 tarihinde düzenlenen konferansta Mevlana’nın öğretilerini Viyanalılarla paylaştı.

Mevlana’nın İngilizce konuşulan dünyada Rumi olarak tanındığını belirten Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Rumi’ye ait eserlerin tüm dünyada olduğu gibi Batı’da büyük ilgiye mazhar olduğunu aktardı. Mevlana’nın insan tasavvurunu, insanın tek olan Hak’tan gelip yine O’na döneceğini vurgulayan Prof. Kılıç, Allah’ın insanı kendi özünden yarattığını, ona kendi ruhundan üflediğini ifade etti. İnsanın yaratılanların en şereflisi olarak büyük bir sorumluluk üstlendiğini belirten Kılıç bu sorumluluğun Allah’a karşı olduğu kadar diğer insanlara karşı da olduğunu dile getirdi.

Konferansın açış konuşmasını yapan Enstitü Müdiresi Ayşe Yorulmaz ise Müslüman bir din bilgini ve şair olan Rumi’nin asıl adının Celâleddin Muhammed Er-Rumi olduğunu fakat Türkçe’de en çok Hz. Mevlana olarak bilindiğini söyledi. Mevlana’nın hayatı boyunca pek çok konuda düşüncelerini dile getirdiğini ve gelecek nesillere ışık tuttuğuna vurgu yapan Yorulmaz, Mevlana'nın tezlerindeki temel kaynağın sevgiden yola çıkmak olduğunu, böylece sevgi ve insanlık dayanışmasını bir bütün olarak kabul ettiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Konferansa yoğun ilgi gösteren Viyanalılar, Mevlana hakkında yetkin bir isimden bilgi almanın kendileri için büyük bir şans olduğunu dile getirerek Enstitüye teşekkürlerini ilettiler.